Daniel Silva: Den sorte enke

Spændingsromaner kan være skrevet så stramt efter en snæver skabelon, at der ikke er blevet plads til en nuanceret personkarakteristik. En mangel der ender med at dræne plottet for liv og spænding. Daniel Silvas romaner om den israelske efterretningsagent Gabriel Allon lider på ingen måde under denne mangel.

Det er ikke mindst interessant, at figuren har sin base i Israel og de komplekse politiske konflikter, som landet lever med og er udfordret af. På den måde bliver romanerne båret af en kant, en skrøbelighed, som sine steder er påtrængende, ja nærmest skræmmende realistisk. Den seneste roman i serien, ”Den sorte enke”, er ingen undtagelse.

Gabriel er noget modvilligt kommet i en situation, hvor han er det oplagte valg til jobbet som chef for den israelske efterretningstjeneste. Der er blot lige en sidste mission, hvor han i samarbejde med den franske regering går efter at eliminere terroristlederen Saladin, der står bag et terrorangreb på det fiktive Isaac Weinberg Center for the Study of Anti-Semitism i Paris. Avanceret krypteringssoftware forhindrer imidlertid opgavens udførelse udefra, hvorfor Gabriel sætter sig for at placere en agent i Saladins inderkreds. Valget falder på lægen Natalie Mizrahi, der må påtage sig en ny identitet på sig for at foregive at søge den ultimative hævn som selvmordsbomber.

Som privatperson – hvor privat man så i øvrigt kan være som operativ efterretningsagent – er Gabriel nået frem til et nyt liv sammen med kæresten Chiara, samtidig med at fortsat viser dyb medfølelses og respekt for sin første kone, der er indlagt på Mount Herzl psykiatriske hospital. Hun er aldrig kommet sig efter et dramatisk angreb, hvor hun og Gabriel mistede deres barn.

Daniel Silva understreger i et efterskrift til romanen, hvor forstemmende det er, at fiktionens begivenheder ligger så sørgeligt tæt på virkelighedens angreb på Charlie Hebdo, på kosher-supermarkedet Hypercacher, på spillestedet Bataclan. Desuden konstaterer Silva: ”Yderligere svømmer jøderne i Frankrig imod strømmen, når de flytter fra Vesten til den mest farlige og ustabile region på planeten. Men de gør det af én eneste grund: De føler sig tryggere i Israel, end de gør i Paris, Toulouse, Marseille eller Nice”.

Tilbage i fiktionen er det nye liv med Chiara og deres nyfødte tvillinger sammen med ekstraordinære evner som billedkonservator absolutte lyspunkter i Allons liv, men der er lige – endnu en(!) – sidste opgave i kølvandet på begivenhederne i ”Den sorte enke”.

Dén historie må man vente på til 11. juli, hvor ”House of Spies”, den 14. roman i serien om Gabriel Allon, udkommer.

Daniel Silva: ”Den sorte enke”
HarperCollins Nordic
496 sider
ISBN 978-91-5078-761-0