Den tyske pige

Det kan være smertefuldt at læse historisk faglitteratur om begivenheder i verdenshistorien, der har gjort mange mennesker ondt. Det kan imidlertid til tider være endnu sværere og mere krævende at læse skønlitteratur, der går bag om nøgterne fakta og dykker ned i det følelsesmæssige pres, som mennesker midt i begivenhederne må have været udsat for. Med sin debutroman <i>Den tyske pige</i> har spanske Armando Lucas Correa således sat ord på omstændigheder omkring rutesskibet St. Louis, der i 1939 skulle bringe 937 jøder i sikkerhed for nazistisk forfølgelse.

Historien bliver fortalt i 2 spor. På den ene side følger man i fortiden den 12-årige Hannah. Med ungdommelig uskyld og og kådhed forsøger hun at skabe mening i det virvar og den chikane, som hendes familie bliver udsat for, og som ender med at sende dem om bord på St. Louis. På den anden side følger man i 2014 12-årige Anna, der modtager en pakke med billeder og breve fra Havanna, hvor hendes far blev født.

De to tråde og skæbner er flettet sammen via Cuba, der var mellemstation for St. Louis inden det endelige mål, New York. Hannahs familie har sat lid til, at dyrt indkøbte indrejsevisa til Cuba ville sikre dem ophold dér. Skæbnen vil imidlertid, at styret på Cuba efter afrejsen fra Tyskland indfører nye visumregler, der sender langt hovedparten af de næsten tusinde jødiske passagerer tilbage til Tyskland og den sikre død i den ene eller den anden koncentrationslejr.

Ganske få passagerer fik lov til at komme fra borde på Cuba, blandt Hannah og hendes mor. Den jævnaldrende ven, Leo, og hendes far, måtte blive om bord og skævnesvangert vende tilbage. Nye politiske vinde ender med at blæse på Cuba. Familiens advokat bliver snart betragtet som kryb og udsigten til at Hannah og hendes mor kan få udrejsetilladelse forsvinder i takt med, at det apotek, som Hannah har stablet på benene, bliver overtaget af det kommunistiske styre og at enhver relation til USA bliver betragtet som noget suspekt. Dele af historien gentager sig.

Titlen <i>Den tyske pige</i> refererer til forsiden på et blad fra 1939, der ligger i pakken til Anna, hvor en smilende lyshåret pige – den jødiske pige Hannah – ser læseren i øjnene. En surrealistisk omstændighed i romanens handlingsforløb, der næsten udelukkende byder på tragiske skæbner. Smuk, poetisk og smertelig læsning, baseret på virkelige hændelser – og det hører med som en afsluttende detalje, at det amerikanske udenrigsministerium først i 2012 undskyldte begivenhederne på og omkring St. Louis.

Armando Lucas Correa: Den tyske pige
Politikens Forlag
ISBN: 978-87.400-3552-0
347 sider
Pris: 300 kroner