Tine Bach: Nu bor vi her

Det er ikke overraskende, at jøder verden over på ét eller andet tidspunkt har været nødt til at bryde op og flytte fra ét land til et andet. Det har ført til udfordringen ved at stable et liv på benene under nye normer og vilkår. Det er derfor heller ikke overraskende, at også jøder i Danmark kommer fra mange forskellige lande, med erfaringer, traditioner og gribende personlige beretninger i bagagen.

Tine Bach har samlet tolv jødiske kvinders historier om, hvordan de er kommet til Danmark – og hvordan deres liv er hér. Det er kvinder, der har frygtelige oplevelser af Holocaust med sig. Det er kvinder, som desuden repræsenterer vidt forskellige kulturelle og sociale baggrunde.

Janina Katz fortæller om opvækst i Krakow i Polen og om den snørklede vej over Frankrig og Tyskland, før hun kommer til Danmark efter 1968. Nina Melchior fortæller varmt om samliv og ægteskab med Arne Melchior. Rochel Loewenthal, gift med Yitzi, fortæller om at komme til Danmark efter opvækst i en familie med 11 børn i Pittsburgh i USA. Blot for at nævne et par eksempler på den forskellighed og jødiske mangfoldighed, der kommer til udtryk i bogen.

Tine Bachs beretninger er blevet til efter samtaler med og besøg hos bogens tolv kvinder. Resultatet er blevet tolv hjertevarme og absolut læseværdige portrætter, suppleret med en indledning, der i et kort historisk overblik fortæller om jøders vilkår i Danmark gennem tiderne.


Tine Bach: Nu bor vi her
ISBN: 978-87-7973-540-8
188 pages
Price: 269 kroner