Mig og Mellemøsten

MigOgMellemRichard Oestermann er en dansk jøde og journalist, der har fulgt begivenhederne i Mellemøsten på nært hold i en menneskealder. Det har bragt ham tæt på personer som tidligere præsident Harry Truman, Ben Gurion, Yitzak Shamir og ikke mindst Sophia Loren, der i en periode opholdt sig i Israel i forbindelse med indspilningen af filmen ’Judith’ i 1966.

I en alder af 85 har han omsider sat sig for at skrive en selvbiografi. Ikke i form af et murstenstungt værk, faktisk er det ’kun’ blevet til beskedne 238 sider, hvor Richard Oestermann i korte episoder fint formidler iagttagelser og stemninger. Bent Melchior lægger da også i sin indledende anbefaling af bogen vægt på forfatterens evne til at iagttage, analysere og til at følge med i sprogets udvikling.

En smule selvros bliver det også til, hvor han med ordene ”Jeg var den første udenrigskorrespondent, der …” placerer sig i frontlinje af de beskrevne begivenheder. Hans lune skinner desuden igennem, når han fanger følgende udsagn fra den israelske nobelpristager i Litteratur, Shmuel Yosef Agnon, der bliver spurgt, hvad han vil bruge pengene til: ”Jeg har aldrig brudt mig om de penge” efterfulgt af ”Jeg kan ikke gå med mere end én overfrakke”.

”Mig og Mellemøsten” er ikke dybdeborende faktabaseret historieskrivning og der bliver ikke bragt slibrige detaljer til torvs. Som journalist har han holdt sig fra at delagtiggøre læserne i, hvad han måtte have opsnuset … uden for referat. Til gengæld er bogen en fin samling appetitvækkere på at dykke længere ned i historien, for eksempel i begivenhederne op til og under Yom Kippur-krigen, og i sammenhængene omkring de personer, der optræder i bogen.


 

Richard Oestermann: Mig og Mellemøsten
Forlaget Udfordringen
ISBN: 978-87-92459-36-7
230 sider
Pris: 198 kroner