Kristian Hvidt: ”Det mousserende element”

Én ting er kigge ’ind bag murene’ i Henri Nathansens velkendte skuespil. En anden ting er at gå tilbage til den forfølgelse af jøder, der fulgte i kølvandet på maurernes tilbagetog fra den iberiske halvø og følge en jødisk slægt fra den lægger de forfærdende autodaféer i Lissabon og godt 350 år frem i tiden.

Folketingets tidligere bibliotekar Kristian Hvidt har med ”Det mousserende element” skrevet en fornem beretning om slægten bag vekselererfirmaet R. Henriques. Det er blevet et til tider yderst dramatisk forløb, der handler om at bryde op for at undslippe forfølgelse for derefter blandt andet at søge mod Glückstadt, videre mod Hamborg , senere Nakskov for endelig at opnå bosættelse i København i 1752.

Beretningen om familien Henriques handler samtidig om spændingerne i Danmark mellem ashkenaziske og sefardiske jøder, om spændingerne mellem ortodoksiens renhed og trangen til og bestræbelserne på at opnå anerkendelse og ikke mindst ret til at praktisere et erhverv – på lige fod med landets øvrige borgere.

Den er ligeledes et nøgternt kig ’ind bag murene’ i et familieliv, hvor ihærdighed og stræbsomhed med tiden placerede Henriques-slægten som et absolut førende vekselererfirma. En position, der blev holdt i hævd helt frem til 1970’erne, hvor bankerne efterhånden tilkæmpede sig adgang til selv at foretage handeler på fondsbørsen – for derved at spare den kurtage, som udgjorde vekselernes indtægtsgrundlag for køb og salg.

Kristian Hvidts bog er præget af stor akkuratesse og grundighed, både i dokumentation og detaljerne fra livet i familien Henriques. Bogens titel kan ikke undgå at undre. Den stammer faktisk fra et citat af den tyske ’jernkansler’ Otto von Bismarck: ”Den moderne jøde er det mousserende element i borgerlighedens træge masse”.

Alt i alt er der tale om en medrivende og let læst bog, der tager afsæt i et væsentligt stykke jødisk danmarkshistorie.

Boganmeldelse af Carsten Skov

Kristian Hvidt: ”Det mousserende element”
Forlaget Vandkunsten
232 sider
Pris: 289,00 kroner
ISBN 978-87-7695-406-2