B’nei Mitzvah

B’nei mitzvah-ceremonien markerer for et barn begyndelsen på selv af tage ansvar for sine handlinger og i dette tilfælde sine religiøse handlinger. Bar og bat mitzvah, oversat bogstaveligt betyder “søn” (bar) eller “datter” (bat) “af budene” (budene).

Indtil den sene middelalder markedes børnenes overgang til voksne religiøse forpligtelser ifølge halakhah ikke på nogen særlig måde. Gennem tiderne er overgangen til den religiøse voksenverden for drenge blevet markeret ved en aliyah – at blive “kaldt op” for at læse hele eller dele af den pågældende parashah (ugentlig Torah tekstafsnit) og ofte haftarah (læsning fra Profeterne) efter hans 13 års fødselsdag.

I dag udøver progressiv jødedom lige status mellem drenge og piger indenfor religiøse rettigheder og forpligtigelser. Derfor tilbyder Shir Hatzafon både bar og bat mitzvah ceremonier i vores synagoge som en del af en Shabbat gudstjeneste. Både drenge og piger læser op af Torahen foran menigheden.

Progressiv jødedom anser b’nei mitzvah-ceremonien som en foreløbig kulminationen på en toårig uddannelsesproces, hvor børn og forældre forventes at engagere sig i synagogens og menighedens liv og aktiviteter.

Scroll to Top