Ligestilling

En progressiv jødisk kerneværdi

Progressive jøder går ind for fuldstændig ligestilling mellem kvinder og mænd inden for alle områder af det jødiske liv. Vi var den første gren af jødedommen, som ordinerede kvindelige rabbinere, ansatte kvindelige kantorer og udnævnte kvindelige formænd for vores synagoger. Selvom hensigten endnu ikke er hundrede procent fuldført helt overalt, er der ikke længere nogen debat om, at en jødedom, der bekæmper kvinders ligestilling er en fattigere jødedom, der fratager os en åndelig dimension.

Som i spørgsmålet omkring kvinder og mænds ligestilling var progressiv jødedom også først til at imødegå homofobi indenfor jødedommen. Ifølge progressiv jødisk teologi er der intet belæg i torahen for at betegne homoseksualitet som tabu. Progressiv jødedom byder alle velkommen uanset seksuel orientering og fordømmer en hver form for homofobi og diskrimination pga. seksuel orientering.

En progressiv synagoge, som ikke forpligter sig over for de lidende og de forfulgte, er en selvmodsigelse. Med andre ord er progressiv jødedom forpligtet til social retfærdighed. Selvom progressive jøder i dag bekender sig til ritualer, bøn og ceremonier mere end nogensinde, er social retfærdighed fortsat en hjørnesten i den progressive jødiske bevægelse. Som det også lå profeterne på sinde, må vi aldrig glemme, at Gud bekymrer sig om hverdagen, og at samfundets problemer kommer før himmelens mysterier.

Progressiv jødedom står for sammenhold – ikke udelukkelse. Vi ser det som naturligt, at der er en grænse mellem jødedommen og samfundet omkring os, men inden for denne grænse ønsker vi at omfatte så mange jøder som muligt. Vi søger at skabe indhold i vores jødedom og menighed, så den tiltrækker og står som et naturligt samlingspunkt for alle jøder. Vi tror stærkt på det jødiske folks udelelighed. Vi støtte aktivt kravet om ligestilling af alle grene indenfor jødedommen i Israel, således at konservativ og progressiv jødedom bliver ligestillet med ortodoks jødedom i Israel.

Scroll to Top