Det siges populært at “mere end Israel har holdt shabbaten, har shabbaten holdt på Israel”.

Shabbat er den vigtigste rituelle handling i jødedommen. Shabbat er den eneste rituelle handling der er nævnt i de ti bud. Shir Hatzafon tilbyder medlemmer og andre at fejre shabbat i fælleskab en gang om måned fra september til og med juni. Det sker den shabbat, der indledes den første fredag i måneden.

Hos Shir Hatzafon fejrer vi shabbat fredag aften med en kiddush, hvor vi velsigner shabbaten med at tænde shabbatlys, sige velsignelser over kiddushvin og challot (to shabbatbrød) samt synge nogle shabbatsange. Efterfølgende sidder vi sammen og nyder en vegetarisk/milchik (mælk) sammenskudsmiddag.

Der findes mange opskrifter på challah (flertal: challot). Til højre finder du et link til en opskrift, der er populær i Shir Hatzafon. Hvis du vil holde shabbat hjemme kan du her downloade de sider med brachot (velsignelse) og sange, som Shir Hatzafon bruger fredagaften. Du finder et link til disse sider til højre.

Lørdag morgen er der shabbatgudstjeneste, der indledes kl. 11 og varer ca. to timer. Gudstjenester hos Shir Hatzafon ledes af vores rabbiner og chazzanit samt musiker. Kendetegnende for gudstjenester hos Shir Hatzafon er den store mængde af musik og sang, der er indbygget i gudstjenesten, foruden en aktiv deltagelse af menighedens medlemmer under gudstjenesten.

Shir Hatzafons gudstjenester foregår på tre sprog – hebraisk, dansk og engelsk. I vores siddur (bønnebog) som vi bruger til shabbatgudstjenesten vil man også finde den hebraiske tekst transkriberet til latinske bogstaver.

Efter gudstjenesten er der en fælles kiddush og vegetarisk/milchik sammenskudsfrokost.

Shir Hatzafon er en egalitær synagoge, derfor sidder kvinder og mænd sammen under gudstjenester. Kvinder og mænd tager også ligeligt del i alle gudstjenestens handlinger. Hvis du ikke er medlem af Shir Hatzafon, men gerne vil deltage i en gudstjeneste er du meget velkommen. Vi anbefaler at du sender os en mail på shir@shirhatzafon.dk og vi skal så sørge for at du vil blive vel modtaget og hjulpet.

Når en familie har en festlig begivenhed at fejre som fx. en bar eller bat mitzvah er frokosten ofte sponseret af familien. Ønsker du at markere en særlig glædelig begivenhed ved at sponsere en kiddush bedes du kontakte bestyrelsen.

For retningslinie vedr. Shir Hatzafons kashrutpolitik (spiseregler) henvises til siden Kashrut under menupunket Jødedom. På kashrut siden vil du også kunne finde link til andre hjemmesider om jødisk mad.

Et par gange i løbet af året holder Shir Hatzafon også en fælles havdallah (afslutning på shabbaten), hvor vi på festlig vis i et privat hjem runder shabbat af og byder den nye uge velkommen. En sådan havdallah vil blive annonceret i Shir Hatzafons nyhedsmail og på kalender.

Hvis du vil lære mere om shabbat, kan vi anbefale den nordamerikanske Union for Reform Judaism Shabbat hjemmeside, hvor du kan downloade tekster og lytte til lydfiler.

Links: